joi, aprilie 15

Programarea





Ieri am mers la medicul de familie sa iau o reteta. In fata cabinetului aglomeratie, ca de obicei. Ei, nu-i nimic imi spun, o reteta se elibereaza imediat. Imi era cam groaza de sala de asteptare pentru ca eram cu fetita mea, care are o placere fantastica sa alerge si sa faca precum indienii pe holul de la medic... 


Lumea putin agitata... pe usa cateva anunturi lipite stramb peste alte anunturi. Erau noile hotarari ale casei de asigurari de sanatate si instiintau pacientii ca beneficiaza de consultatie DOAR daca si-au facut programare cu 3 zile inainte. Adica daca esti in varsta, ai tensiunea 24 cu 9 si te simti "putin" rau te programezi si peste 3 zile te consulta. Tu poti muri linistit intre timp, programarea e facuta. Sau daca vrei o adeverinta, iti faci o programare pentru a treia zi - bine, pentru asta chiar merge cu programare ca doar nu afli peste noapte ca iti trebuie o amarata de adeverinta a doua zi la 7 dimineata. Am uitat sa precizez ca se fac doar 20 de programari pe zi, daca mai vine vreun neinspirat fara programare, n-are decat s-astepte pana la sfarsitul programului si daca mai are doamna doctor timp il consulta si pe el, contra unei taxe de 25 de lei. 


Programul doamnei doctor fiind de 5 ore/zi, mi se pare normal sa nu poata consulta mai multi pacienti in aceeasi zi. Unde mai pui la socoteala ca in timpul destinat pacientilor mai vine si cate o "cunostinta" care ii mai arata ultimul catalog de la nu stiu ce cosmetice, o persoana care doreste sa o covinga pe doctora ca e musai sa-si faca asigurare contra uraganelor sau mai stiu eu ce prietena care n-are ce face si mai taie putina frunza la caini in cabinetul cu 20 de programari facute cu 3 zile inainte.

Acum, eu pot sa-mi fac programare, nu-i problema, am inteles ca se doreste aglomerarea din fata cabinetului. Dar daca micuta mea face febra brusc (asa cum fac astia mici de obicei), sau face o indigestie ori altceva... care necesita consult medical imediat dar totusi nu e de dus la spitalul de copii, unde ori nu se uita nimeni la tine si mori asteptand, ori te interneaza imediat (si te lasa sa astepti in salon...), intr-o astfel de situatie cum se procedeaza?

De aia e asa "sanatoasa" populatia tarii noastre! Se platesc asigurari de sanatate pentru tata mare si beneficiezi de consult medical de doi lei. Si ala platit pe loc, altfel nu discuta nimeni cu tine. Si uite-asa ajungi sa te tratezi dupa ureche, ca sa nu mai stai la cozi interminabile si sa nu mai dai alti bani la consultatia "gratuita" de la medicul de familie!

Treaba cu programarea o pot intelege si mi se pare in regula, pentru ca asa vii linistit la cabinet fara teama ca vei gasi acolo rand ca la carne pe vremuri. Deci e de bine.
Mai grav mi se pare refuzarea acordarii primului ajutor in caz de urgenta. Pentru ca, de la spital te trimit la medicul de familie, iar acesta refuza sa te primeasca daca nu ai programare facuta din timp. Deci nu e bine.
Pai atunci cum e mai bine?? Pentru ca eu am senzatia ca ma invart in jurul cozii... deja am ametit.

2 comentarii:

  1. o fi buna si partea cu programarile, dar nu mi se pare normal sa nu te consulte daca te simti foarte rau si tu nu ai programare...pentru ca abia dupa ce te consulta iti spune unde sa mergi...si de cele mai multe ori dupa ce ajungi la spital te trimit inapoi la medicul de familie...vai...uite de-asta sunt de acord cu o prietena foarte buna de famile de-a noastra, care a refuzat sa isi inscrie copilul la medicul ei de familie, si are o doctorita care are cabinetul ei particular pe care daca fetita se simte rau, o poate suna si la 2 noaptea ca aia vine la domiciliu sa o consulte...bine, contra cost normal, da macar stii ca atunci cand ai nevoie e acolo
    ma intreb unde naiba o sa ajugem daca in tara merg toate in halul in care merg?

    RăspundețiȘtergere
  2. O sa megem fix in zid. Deja m-am umplut ieri de nervi, azi sunt ceva mai relaxata... mi-am facut programare pentru maine la ora 16. La noi medicii care au cabinete particulare, lucreaza si in spital, asa ca iti vin acasa (contra cost) doar daca nu sunt de garda la spital sau daca... deci cam asta e situatia. Oricum medicii din Galati sunt renumiti pentru incompetenta in toata tara, deci nu ma mira nimic.

    RăspundețiȘtergere