marți, aprilie 20

O mie de intrebari






Pentru a supravietui, oamenii au nevoie de oameni. Si daca e asa, de ce predomina egoismul?  De ce nu suntem intelegatori unii cu altii?  Oare de ce exista tradare, de nu este mai multa iertare, de ce ne judecam dupa aparente, de ce exista superficialitate... de ce atata rautate... de ce!? Pentru ca intr-un final vom avea nevoie tot de oameni - care nu sunt perfecti, si au la fel de multe defecte ca si cei care ne-au dezamagit... doar ca, privindu-i dintr-o anumita lumina ii vedem perfecti - sau cel putin, aproape perfecti. Pentru ca ne convine ca ei sa fie perfecti. Asta nu inseamna egoism? 

Si ma intreb daca iubirea nu e tot un fel de egoism... Iubesti si nu vrei sa imparti acea iubire cu nimeni. Ce mama ar imparti iubirea pruncului sau, cu alta persoana? Ce sotie ar imparti iubirea sotului sau cu alta femeie? Suntem dependenti de iubire, suntem dependenti de oameni... suntem dependenti de o forma de egoism. 
Sau poate sunt doar cinica atunci cand spun ca iubirea e tot o forma de egoism. Sau poate nu. Desi fiecare stie cum se poarta un indragostit: e cu capul in nori, e vesnic fericit, se gandeste doar la persoana iubita... nu mai vede ce se petrece in jur... nu-i pasa! Cand iubirea se duce, ramane suferinta. Si iarasi nu-i ma pasa de ce se petrece in jur... pentru ca durerea ce-l incearca e mult prea mare pentru a mai observa si altceva. Si iar ma intreb, asta nu e dovada de egoism?
Oare ne caracterizeaza egoismul? Oare fara egoism nu am supravietui?

8 comentarii:

  1. mai si eu cred ca intr-un fel iubirea e o forma de egoism...un altfel de egoism...pentru ca nimeni nu vrea sa imparta iubirea sotului sau a iubitului cu altcineva...adica atunci cand iubesti te gandesti tot timpul al persoana iubita si la a va fi bine

    RăspundețiȘtergere
  2. Normal ca te gandesti la a-ti fi tie bine alaturi de persoana iubita. Fiecare gandeste la fel. Astfel ii ignoram de multe ori pe cei de langa noi. Ceea ce inseamna ca avem egoismul in gene.

    RăspundețiȘtergere
  3. Egoismul e zeul cel mare. Nu e la baza existenţei noastre? Şi dacă egoism înseamnă viaţă, tot el înseamnă şi fericire.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa e, numai ca uneori egoismul e dus la extrem si asta nu e bine. Viata nu e intotdeauna corecta cu fiecare. Si-atunci iese la suprafata frustrarea si egoismul din cel "nedreptatit". La un astfel de egoism ma gandeam.

    RăspundețiȘtergere
  5. Egoismul izvoraste din prea mare iubire fata de noi insine si prea putina iubire pentru altii. Nedreptatea te rascoleste numai cand se atinge de tine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Iubire,fericre,comuncare,prietenie,tpate s vorbe frumoase ,insa nu le intelegem cu adevarat sensul si nici nu ne comportam asa cum ar trebui,iubirea este un sentiment prea complex si nu toata lumea i face fata ,iar egoismul este o stare de a fi pentru multi dintre noi ,la unii mai exacerbat insa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Un jurnalist si filosof francez, Andre Frossard, spunea intr-una din lucrarile sale ca "Egoismul este unul dintre cei mai mari inamici ai fericirii umane".

    Egoismul reprezinta sursa multor conflicte .
    Fiindca egoistul nu se gandeste decat la el. Face orice pentru nevoile lui, calcand in picioare pe ceilalti pentru atingerea scopurilor sale. Pentru asta are nevoie sa domine. Nu poate sa traiasca in egalitate. Egalitatea da drepturi celorlalti pe care numai el vrea sa le aibe.

    Asadar, prin egoismul pe care il aratam sau pe care poate il ascundem, incercam sa dominam, sa-i calcam pe ceilalti in picioare, atat in dragoste, in relatiile sociale, de prietenie, de colegialitate, fara sa ne dam seama de raul pe care il facem. Si ma intreb : Oare merita sa fi egoist doar pentru o placere de moment? pentru ca oricum o satisfactie de durata sigur nu iti va aduce.

    RăspundețiȘtergere
  8. Raspunsul logic este: nu. Insa de la o vreme analizez persoanele din jurul meu si sunt uluita de cat egoism vad. Unii oameni isi flutura egoismul ca pe o calitate, pe cata vreme altii nici nu sunt constienti de acest lucru. Insa fara sa vrem la un moment dat egoismul din noi iese la suprafata macar odata. Pentru ca e scris in codul nostru genetic, pentru ca altfel nu am reusi sa supravietuim.
    E adevarat ca egoismul ucide frumosul, dar e un pacat de care nu putem fugi.

    RăspundețiȘtergere