joi, octombrie 20

Vreau caldura! Si altele

Gata, eu zic ca ne-am jucat destul de-a frigul. Acum putem reveni la temperaturile din iulie.
Nu suna prea realist, nu?
Dar eu visez sa vina vara... chiar de saptamana viitoare daca se poate. E unicul gand care ma pune in miscare. De Craciun imi doresc sa vina vara si sa fie cald... cald... Si sa dorm, pentru ca de doua nopti stau de straja la capul Andreei, care tuseste fara incetare.

La gradinita e un frig de nu-ti simti mainile. Cand a inceput anul scolar nu au avut femeie de serviciu in gradinita timp de 3 saptamani (au facut mamicile curat, pe rand). Acum nu se da caldura. Copiii scapa creioanele din maini de frig si tusesc. Toti. Nu toti odata, dar nu e unul care sa nu fie racit. Iar luni am dus-o pe Andreea (singura sanatoasa) la gradi. Marti la dus, era inca bine, la plecare insa...

Pe drum intalnim o bunicuta cu nepoata de mana. Fetele sunt colege. Bunica mi se plange ca cea mica e racita, ca tuseste, ia antibiotic si inca ceva. Dar venea cu ea la gradinita! 
- Dar de ce n-o tineti acasa doamna, daca e racita? intreb eu nemultumita.
- Aaa... dar nu e grav, tuseste doar putin si-i curge putin nasul...
Mda, si pentru asta face tratament cu antibiotic... Am dat ochii peste cap si am lasat-o intr-ale ei. La pranz cand am luat fetita acasa, mi-a spus ca i-a fost frig.
Pentru ca nu vor sa dea drumul la caldura in scoala. Ce mai conteaza ca au si clase de copii prescolari? N-au decat sa inghete odata cu ceilalti. Ghinionul lor.
Iar mamele eroine ale zilelor noastre nu-si tin copiii acasa cand acestia racesc, ci ii aduc in colectivitate. Pentru ca ele sa poata urmari in liniste telenovela preferata. Da stiu, unele au locuri de munca, dar nu toate. Si daca esti la serviciu iar altcineva iti aduce odorul la gradinita, acel cineva poate sta cu el acasa.

Stiu ca s-a mai discutat despre asta. Am mai citit despre mamici nemultumite de acest fenomen. Pentru ca e un fenomen. Nu stiu cum, dar la noi daca esti racit/gripat/tusesti ca un magar obosit si ai nasul izvor nesecat de muci... ei, daca ai toate astea nu stai acasa, ci pleci in colectivitate. Scoala, serviciu (cine isi ia concediu medical ca e racit?) nu conteaza, important e sa tusesti si sa improsti si restul populatiei cu muci, bacterii sau virusuri, dupa caz.
Mai afli prin tramvai despre vreun leac miraculos care "iti ia ca cu mana" boala. Cataplasmele cu cartofi, mamaliguta calda, sosetele cu otet sau sticlele cu apa fierbinte sunt la mare cautare, iar daca raceala se incapataneaza si nu pleaca, poti apela rapid la vecina de la scara alaturata... copilu' ei a fost racit acu' un an... ce antibiotic i-o fi dat atunci, ca i-a trecut repede?

Nu ma plang doar de-atat. E doar o banala raceala pe care o putea face oricand, insa cand duci copilul intr-o clasa unde 20 de suflete stranuta, vomita, tusesc si isi sufla nasul la unison, e putin probabil ca va iesi neafectat de acolo.
Si chiar nu inteleg! Daca ai copilul racit, de ce il aduci la gradinita? De ce ii dai medicamente dupa ureche? De ce il indopi cu antibiotice doar pentru ca asa crede vecina ca e bine? De ce nu il tii acasa cat timp se reface? Pentru ca e mic si organismul lui lupta mai usor cu boala daca nu-l soliciti fara rost si nu-l tii in frig 5 ore. Imunitatea nu o capata luand medicamente cate 5 saptamani pe luna, ci printr-o igiena si o alimentatie corecta, prin miscare, aerisirea camerei, evitarea aglomeratiei cand e cazul si multe altele.

M-am saturat de frig. Vreau caldura!

11 comentarii:

  1. Ideea e ca sunt viroze respiratorii in perioada asta care fac necazuri. Gripa vine ea mai incolo. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristi, iti dai seama ce va fi atunci, daca acum e un cor de tuse si nasuri izvorande. Pentru ca stiu din anii trecuti ca nici cand va bantui gripa nu-si vor tine copiii acasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Citind indignarea ta,mi-am adus aminte de trecut,in care aveam si eu copii mici.Aceleasi probleme.Cu caldura o putem rezolva,iti trimit la pachet vreo 27º-28ºC de caldura.Aici oamenii sunt satui de caldura.Dupa câte se vede te lupti cu morile de vânt.României ii va trebui mult timp ca sa evolueze.E pacat pentru ca sunt oameni care merita o viata mai buna.O seara frumoasa.:))

    RăspundețiȘtergere
  4. Sut o gramada de parinti handicapati care isi dau copii la scoala linistiti, ca ei le-au dat antibiotice. Dar nu stiu ei, mediocrii, ca antibioticele nu fac decat sa creasca imunitatea virusilor, daca sunt administrate frecvent si dupa ureche. Eu nu iau antibiotice decat foarte rar, darmite un copil...

    RăspundețiȘtergere
  5. Solidaster,
    trimite rapid caldura la pachet, si iti voi fi vesnic recunoscatoare. :))
    Cat despre Romania... ea evolueaza, romanii s-au ratacit pe drum. Nu toti, dar...

    RăspundețiȘtergere
  6. Loopoo,
    romanul e priceput la toate. E si mecanic, iar la nevoie stie sa recomande cu caldura si un antibiotic... daca tot au plecat medicii buni din tara si-am ramas noi cu toti flamanzii dupa spagi, corect?
    Nici eu nu sunt adepta tratamentelor agresive, decat atunci cand chiar se impune asa ceva. Si daca eu am mai luat un piafen sau un antinevralgic fara sa mai merg la medic, fetitei mele nu i/am administrat niciodata tratamente dupa cum mi-a tunat mie.
    De altfel, am o ciuda pe cele care isi trateaza pruncii dupa spusele babelor si a vecinelor...

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu prea am experienta cu copiii... Pentru un adult este mult mai usor.
    Ideea e ca pe un astfel de frig este obligatoriu sa ai caldura, altfel nu ai ce cauta la scoala. Pentru ca te duci degeaba. De invatat nici nu poate fi vorba ...

    RăspundețiȘtergere
  8. Uite că mie îmi place vremea ;D Deci, azi ne contrazicem! :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Suntem două deja care sperăm ca-n loc de Moş Crăciun să vină Sfântul Ilie =))

    RăspundețiȘtergere
  10. ma inscriu si eu la pachetul cu caldura.
    :( cat mai e pana la vara ... dupa cum a inceput toamna asta, iarna o sa fie de groaza. sau poate, cine stie, va fi cald. cine mai stie. pana si vremea a luat-o razana.

    RăspundețiȘtergere
  11. Robert,
    nici eu, dar invat din mers :))
    Obligatoriu ar trebui sa fie multe, dar nu sunt. Dar treaba cu temperaturile din scoli e reala, copii abia tin creioanele in maini. Am mai vorbit si cu alte mamici si aveau aceeasi problema.


    Iulia,
    nu ma contrazic acum. Astept sa inceteze clantanitul dintilor, sa pot tasta si eu doua vorbe ca lumea =))


    Arcadia,
    oare daca imi doresc asta cu toata ardoarea... se intampla? ca altceva drept cadou de Craciun, nu vreau =))


    Tina,
    chiar ca a luat-o vremea razna. Acum doua saptamani umblam in tricouri cu maneca scurta, dupa care am sarit direct in haine de iarna. Nu mi se pare normal.

    RăspundețiȘtergere