luni, octombrie 3

Onopordon Acanthium

Relaţia mea cu Dumnezeu e una intimă, aparte. Nu are legătură cu biserica şi cu majoritatea preoţilor care habar n-au ce înseamnă credinţa.

Grădiniţa fetiţei mele se află în incinta unei şcoli, cred că am mai spus asta. Zilnic, mergând să-mi duc/aduc copila, îngheaţă sufletul în mine văzând cohorta de şcoleri şi auzind vocabularul stilat, de proaspăt elev educat până-n măduva oaselor de părinţi şi de cadrele didactice.
Înjurăturile (numai când nu sunt adulţi prin preajmă, altfel sunt mai sfinţi decât sfinţii), ocheadele neruşinate aruncate colegelor prea dezbrăcate pentru gustul meu şi anii lor, îmbrâncelile regulamentare pe scări, la urcat sau coborât, se petrec pe rând sau toate odată, depinde de situaţie şi posibilităţi. Părinţii... cu impresii, ca de obicei.
În mod normal, când picii termină grădinăreala sunt înscrişi în mod automat la şcoala cu pricina. Doar i-au păstorit timp de 3-4 ani, au dreptul la ei. Dar asta e altă poveste.

Săptămâna trecută era forfotă mare în clasă. Se discuta aprins dacă să se facă sau nu cursuri de limbă engleză. Copiii sunt la grupa mare. Anul trecut s-a renunţat la cererea părinţilor, care au motivat ca odraslele sunt prea mici şi că nu are sens să le chinuie cu învăţarea unei limbi străine de la o vârstă atât de fragedă. Constat cu enervare că şi anul ăsta s-a întâmplat la fel. Nu s-au strâns nici 10 copii pe listă. Şi întreb mămicile ce şi cum.
Eh, sunt prea mici, abia vorbesc româneşte, ce-i trebuie lu' ăla micu' engleză. Las' c-am auzit că de la anu' se bagă engleză obligatoriu, la pregătitoare. Face atunci.
@#/&... în gândul meu. Mă ocup eu acasă.
Nu sunt snoabă şi nu vreau să demonstrez că fata mea e cea mai cea, dar dacă pruncul şi-a manifestat dorinţa de a  învăţa engleza, de ce nu i-aş oferi posibilitatea? Deja cunoaşte unele lucruri de la noi şi rău nu are cum să-i prindă.

Între timp discuţia s-a întins, şi una din mămici s-a plâns că a cheltuit o căruţă de bani pe caietele de religie ale băiatului. Clasa întâi. Mă luminez şi eu.
Cum, la clasa întâi se face religie?
Daaa, nu ştiaţi?
Nu!
Cum să facă religie de la clasa întâi?! mă minunez eu în continuare. Mi se pare o tâmpenie.
................................................................................................................................................
În acel moment s-a lăsat linişte în jur. Vreo 10 perechi de ochi s-au holbat dezaprobator la mine. Am comis o blasfemie!
Acum mă ocolesc regulamentar şi mă salută cu o grimasă dată doar de constipaţia cronică. No more smiles for me... should I cry? Sure, in a minute.

Deci câteva cucoane ostenite consideră că e bine să facă odorul religie din clasa întâi, ele fiind credincioase adevărate. Dar mă urăsc pe mine cu pasiune pentru că am avut tupeul şi neruşinarea de a-mi exprima părerea vizavi de obiectul de studiu. Iar limba engleză e inutilă şi e doar o modalitate de a chinui copilu', care şi-aşa învaţă doar câteva cuvinte acolo... ce-i trebuie?...
Chiar aşa? Ce-i trebuie?
Doamnele fac probabil parte din noul val... care aşteaptă cu nerăbdare introducerea limbii chineze în şcoli. yawn

Am uitat să precizez că multe dintre ele sunt mamele cohortelor de care vorbeam la început. Copii bine educaţi de mămici lobotomizate.


Revin cu educaţia civică.



16 comentarii:

  1. Eu am avut meditator din clasa a doua la franceza si din clasa a cincea la engleza si mi-a prin foarte bine. Depinde mult si de profesor daca e simpatizat de elev. Oricum copiii la o varsta mica prind foarte repede limbile straine fara sa-si dea seama. Cu cantecele, desene animate, jocuri in diferite limbi etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristi,
    probabil vom opta si noi pentru meditator daca situatia ramane asa.

    RăspundețiȘtergere
  3. stai asa sa ma lamuresc ...: religia e obligatorie in scoli?????????????? si daca sunt budist? sau musulman? ce fac 'mnealor, imi aduc profesor de religie special pentru mine sau ma obliga sa o studiez pe cea crestina asa cum tot face crestinismul de mai bine de 2000 de ani, strange adeptii cu japca?

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravooooooo! Daraaaaaaaaa! Te imbratiseaza sufletul meu ! Cum nu vi tu Tepes Doamne????!!!!! Ma intreb si eu logic ; daca se face religie in scoli de la clasa intai si este ceva bun , de ce atunci ai spectacolul descris de tine , mai sus ? de ce nu ajuta acea religie ? indopata in capul micutilor mult prea devreme ? sa fie de fapt parte din lobotomizare? Mi-a placut cum a zis cineva odata , pentru ca sa nu avem copiii spalati la creier si determinati artificial sa faca anumite lucruri , si sa nu le furam copilaria , ar trebui ca pana pe la 16-18 ani sa nu fie informati decat cu faptul ca Dumnezeu exista si ii iubeste .

    RăspundețiȘtergere
  5. Tina,
    nu am inteles exact daca e obligatorie sau nu, ideea ca toata lumea face religie. Ma rog, toata lumea intalnita de mine. Si nu e putina.
    Problema e ca am auzit de un caz in care tocmai profesorul de religie ironiza si indemna ceilalti copii sa/l marginalizeze pe un coleg de/al lor, catolic. Deci... numai iubirea de aproape si toleranta intre oameni nu se preda, ca/n rest...

    RăspundețiȘtergere
  6. Alm,
    Tepes ar trebui sa vina pentru clasa de ‘‘bulgaroi cu ceafa groasa’’ care vegheaza la capataiul muribund al unei natiuni incalecate si doborate de prea multa lacomie, nu pentru religia din scoli. Asta tine de parinti, de profesorul de la catedra care ar trebui sa fie un model pentru cei din jur, nu sa arunce primul cu piatra, si tot asa...
    Dar am uitat, majoritatea parintilor sunt lobotomizati.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu vine la biserica? Nu este nimic! Vine biserica la tine!
    Este obligatoriu sa inveti de mic a cotiza la cutia milei, pardon, la buzunarul, rezervorul masinii preotului. "Dumnezeu" are nevoie de bani! :(
    (intr-un cuvant)SPALAREA CREIERULUI, NU DEZOLTAREA LUI!

    RăspundețiȘtergere
  8. ce mai profesor! si preda religia! cuvantul lui Dumnezeu, iubirea de aproape etc. etc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Molie,
    probabil daca s-ar preda istoria religiilor, nici eu nu as avea nimic impotriva, dar asa... e chiar trist.

    Tina,
    nu cred ca toti profesorii de religie se poarta asa, dar sunt suficienti cativa, iti dai seama.

    Marius Barbu,
    in acest caz eu am avut multe de comentat, numai ca nu mi-am atras simpatii...

    RăspundețiȘtergere
  10. Probabil ca unii cred ca-i bine sa tampesti copilul cu religia de mic. A fi credincios, si a-ti asigura bazele solide in a cred cu adevarat, se face mult mai tarziu, la maturitate. In curand or sa-i puna pe copii sa stidieze Biblia la gradinita.
    Pentru cei mici e suficient sa li se spuna ce-i rau si ce-i bine, iar educatia crestina ar trebui sa aiba loc acasa. Sotia mea este invatatoare, iar de pe la ea stiu ca aproape orice asa-zis profesor de religie cam are ceva pe la cap.

    RăspundețiȘtergere
  11. Loopoo,
    eu inca nu am intalnit nici un profesor de religie, dar intamplarile auzite ma fac sa cred ca intr/adevar, putini sunt cu neuronii intacti. Nu stiu de ce e asa... o fi vreo dispozitie speciala pentru ei in contractul de munca... altfel nu/mi explic.

    RăspundețiȘtergere
  12. La sotia mea la scoala anul trecut a fost o baba profesoara de religie care, stii ce i-a zis unui baiatel la ureche? Tine-te bine, cu amandoua mainile, de tastatura: i-a soptit ca daca, fix la 12 noaptea, bea un pahar cu otrava, dar e credincios, si zice Tatal Nostru atunci, n-o sa pateasca nimic!!! Bineinteles ca baiatul a povestit parintilor, iar dobitoaca nu mai e la ei la scoala. Dar e altul, care nici el n-are toate tiglele pe casa. Fireste, daca ii ducea cat de cat mintea, ajungeau preoti. E lunga discutia.

    RăspundețiȘtergere
  13. Respectiva ar trebui sa aiba intedictie de a se apropia mai mult de 500 m de vreo scoala sau orice institutie unde sunt copii. Ma mir ca n-au linsat-o parintii... ar fi meritat premiati.
    Nu pot intelege habotnicii. Le-as recomanda drept tratament dusuri zilnice cu furtunul de incendiu. Dar din pacate nu sunt medic...

    RăspundețiȘtergere
  14. nu cunosc profesori de religie care sa nu fi fost preoti, oricum am cunoscut numai doi. problema pleaca din interpretare. iar unii devin fanatici. stiu ca aici vorbim despre factorul uman, nu despre religia in sine, dar nu pot sa nu remarc faptul ca in numele religiei s-au facut cele mai mari tampenii de-a lungul timpului. le numesc tampenii ca sa nu le zic exact ce sunt pentru ca subiectul e altul si nu vreau sa sar calul.

    RăspundețiȘtergere
  15. Tina, asa e.
    Vara asta am vazut o parte din filmul Agora, care trateaza exact ceea ce ai numit tu, pe buna dreptate, tampenii.

    RăspundețiȘtergere