luni, iulie 19

Alergiile si dansul vracilor

Pentru ca Andreea e alergica la intepaturile de insecte, ieri pe la pranz am ajuns la urgente cu ea. O piscase un tantar si acum avea pleoapele atat de umflate incat abia mai vedea. Acolo, toate bune si frumoase - adica ma asteptam sa fie aglomeratia de pe lume, dar nu era. Toata lumea a fost amabila si in scurt timp ne-a luat si pe noi in primire o doamna doctor. Mi-a spus ca trebuie sa ii faca Andreei o injectie... pe care nu o au. In alte tari se foloseste andrenalina pentru alergici, dar nu la noi in tara. Aici se foloseste doar hemisuccinatul (pe care, evident, nu-l au in dotare). L-am trimis pe tati la o farmacie sa cumpere doua fiole de hidrocortizon hemisuccinat. I-au administrat medicamentul intravenos, iar ea a fost foarte curajoasa, nu a plans deloc!

In timp ce asteptam sa vina tati cu fiolele salvatoare, intru in vorba cu doamna doctor. O intreb daca o vizita la alergolog ar ajuta cu ceva, eventual sa-mi recomande unul. Doctora foarte amabila imi spune ca "puteti merge unde doriti, dar sa stiti ca astea o sa le faca toata viata". Eu, usor paranoica, insist, intreband-o pe doamna doctor ce s-ar putea intampla daca fetita ar fi intepata de o albina - la care raspunsul vine prompt si incurajator: "eh, de la intepatura de albina moare si un adult, doamna..."!!!  M-am blocat pentru cateva secunde. Ii spun doctorei ca vrem sa plecam pentru vreo doua saptamani intr-un loc ferit de civilizatie si ca as dori sa stiu ce medicamente putem lua la noi in trusa de prim ajutor. A strans usor din umeri (deja depasisem limita decenta de intrebari pentru un pacient) si mi-a spus ca e de ajuns Aerius sirop. La insistentele mele mi-a spus ca putem lua la noi si o fiola-doua de hidrocortizon hemisuccinat. I-am multumit frumos si am plecat. Dupa 30 de minute medicamentul incepuse sa-si faca efectul.
  
Concluzia? Daca esti alergic, in spitalele romanesti te vindeci in momentul in care ti se executa dansul vracilor, regulamentar.

10 comentarii:

  1. Acum eu trebuie sa iti spun ca poti muri si daca respiri ... in acelasi timp in care inghiti bucatica de paine. Asta e una...
    Dar sa fii uracios in mod gratuit, asta tine de cu totul si cu totul altceva.
    Ma gandesc ca uratenia asta sufleteasca - pentru ca numai asa o poti numi - este necesara si obligatorie pentru a-l face pe pacient sa bage mana in buzunar. E o posibilitate, nu bag mana in foc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Robert, avea si doamna doctor o zi mai libera la serviciu... caldura mare... duminica... si pe mine ma interesa ce sa imi pun in trusa de prim-ajutor!
    Deja m-am dus la urgenta cu medicamentele mele, chiar trebuia sa-i mai fac si o "donatie" pentru administrarea lor si cateva cuvinte in plus!?
    Suntem civilizati si ne dorim sa o ducem "bine"... numai ca ceva ne face sa batem pasul pe loc... oare ce anume?!? Probabil tocmai uratenia de care ai vorbit...

    RăspundețiȘtergere
  3. Incredibil! Si eu am constatat ca doctorii alopati manifesta (unii dintre ei, nu toti) o atitudine ciudata de "inevitabil si implacabil" in ceea ce priveste alergiile. Adica daca le ai, le ai, ce vrei acuma, sa te vindecam noi de-o treaba pe care o ai toata viata? A, vrei ameliorare? Pai n-auzi ca de la asta se poate si muri?
    In fine, si eu am primit asemenea sfaturi, si pentru mine si pentru copil, pornind de la aerius luat in fiecare seara pe viata si terminand cu "daca e vrun spital prin apropiere mergeti rapid la urgent...". Ok, si daca nu e?
    In fine, sa nu ne aberam. Cauta-ti un homeopat pentru fetita pentru ca ei reusesc, in general, daca nu sa vindece macar sa amelioreze. Si, oricum, te invata ce ai de facut daca se intampla ceva si esti departe de medici.

    Sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru sfat Smaranda! :) Insa am sa merg mai intai la un alergolog sa vad cu ce ne poate ajuta, apoi am sa caut si un homeopat. Oricum si acestia din urma sunt greu de gasit - la cei buni ma refer (pentru ca fiecare padure isi are uscaturile ei).

    RăspundețiȘtergere
  5. E trist ca doctorii ne privesc prea de s doar ca pe nsite bucati de carne si spun cu detasare frazed de genul "eh, de la intepatura de albina moare si un adult, doamna..."
    E ciudat cum apar astfel de alergi, ce el declanseaza de fapt.
    Va doresc sa petreceti cat mai putin timp in apropierea unor asemenea doctori si sa intalniti oameni capabili sa va vada ca pe oameni.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc @Ghiocelul alb! De obicei intalnim oameni buni, dar mai avem si surprize neplacute.
    Dupa cum spuneam, acesta e doar unul dintre motivele din a caror cauza nu inaintam: mentalitatea. Cand vom invata sa ne respectam unii pe altii, abia atunci va incepe schimbarea.

    RăspundețiȘtergere
  7. din pacate ai cam prea mare dreptate

    RăspundețiȘtergere
  8. Eii, tu faci parte din grupa mica! Ar trebui sa fii mai optimista :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca de la un tantar e asa grav, de la o albina moare, inseamna ca la 2 viespii se reincarneaza pe loc. Sistemul sanitar din Romania are oameni incompetenti. Eu am avut in gat niste bacterii albe (nu mai stiu cum se numeau) si de 2-3 zile aveam febra incontinuu (care a tot evoluat ca durata, credeam ca e vreo raceala) si m-am dus la un doctor batran la un spital de stat. S-a uitat cu lupa din aia mare in gatul meu (te gandesti ca daca e batran o fi vazut si o fi stiind multe, nu ca e senil) si mi-a zis sa sug niste cacaturi de pilule si sa iau paracetamol pt. febra ca trece. Daca faceam asta, ulterior am aflat, ca as fi murit, cel mai probabil, pt. ca corpul meu nu mai rezista la atata febra. Si a fost necesar sa mi se faca (evident nu l-am bagat in seama pe senil) penicilina pe vena, cu care mi-a trecut f. repede.

    Iti mai pot spune ca am mai avut probleme si doctorii dau toti din umeri. Pana la urma ori m-am tratat singur, ori mi-a trecut de la sine. Ti-as povesti mai multe, dar sunt satul... Ma mentin sanatos. Asta e singura solutie la noi.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Mihai brasov, regret ca ai trecut printr-o asemenea experienta. Si mama mea are probleme cu un microb ce-si face veacul prin gatul ei de cativa ani, dar i-au pus diagnosticul "faringita cronica" si cu asta basta. Ba inca un medic mai "voinic"... asa... la minte, i-a spus, cam revoltat de insistentele mamei: "ce vreti doamna, ati trecut de 60 de ani de-acum... fiti multumita de cum va aflati si ganditi-va ca sunt altii mult mai bolnavi decat dumneavoastra..."
    Cu fetita sper sa nu stau toata viata prin doctori - pana acum am reusit sa-i evitam cu mult succes (as spune eu).
    Si eu as avea foarte multe de povestit, dar ma voi opri aici. Intr-adevar, singura solutie este sa previi decat sa ajungi sa te tratezi.
    Iti doresc multa sanatate in continuare!

    RăspundețiȘtergere