miercuri, august 18

Dupa 20 de ani

              O parte din drumul spre casa bunicii l-am strabatut cu trenul. Traseul acesta il stiu pe dinafara, pentru ca pe vremuri mergeam in vacanta tot pe aici. Insa pe atunci ajungeam la destinatie in 3 ore, nu in 4 ca acum, si in fiecare statie exista cate o cismea cu apa pentru calatorii insetati. Iar pe vremea aia nu erau caldurile de acum. Sa nu ma intelegeti gresit... cismele exista si acum... numai ca ele arata asa:

Intr-un trecut nu prea indepartat, aici obisnuia sa curga apa...
...acum s-a razgandit!! Oare de ce?!?











        



              Aici, niste oameni au construit ceva, tocmai pentru a le oferi calatorilor cel mai de pret dar al vietii: APA! Si tot niste oameni, sub pretextul democratiei (prost intelese), al eliberarii de sub regimul comunist, al lipsei banilor si dintr-o mie de alte motive puerile, au lasat in paragina (in cel mai fericit caz) sau au distrus TOT ce a fost construit inainte de anul 1989!! De ce? Nu stiu motivele - desi mie acest lucru mi se pare o ofensa adusa bunului simt - si pot doar sa-mi inchipui.
              Eram doar o copila atunci cand Romania a luat drumul "libertatii" absolute, asa ca nu stiu prea multe despre viata de pana atunci decat ce-am auzit de pe la parinti si de pe la cei care-au trait acele vremuri. Este fireasca nevoia omului de a se exprima si a trai liber (oare asta facem acum?), dar ce nu inteleg este nevoia de distrugere pe care au simtit-o foarte multi dintre noi. De ce tot ce a fost construit pe timpul regimului ceausist, acum a fost distrus?
              Revolta m-a cuprins cand trenul a stationat vreo 20 de minute intr-o gara. Mai aveam vreo doua ore pana ajungeam acasa, apa era pe terminate si in compartiment erau vreo 50 de grade. Aerul frigea!! Iar noi mai aveam aproape 1 litru de apa. Ne aprovizionasem bine, dar cum in tren faceai sauna, Andreea a baut mai bine de 2 litri de apa in mai putin de doua ore. Noi deja am redus consumul cand am vazut acest lucru. Si acum, cand aveam ocazia sa facem aprovizionarea... surpriza!!

Pe aici, trecuse candva apa!!

              Vorbesc doar de un singur lucru, pentru ca starea intregului traseu e deplorabila!! Trenul opreste in gari fantoma si te astepti ca din cladirile darapanate, fara usi si fara ferestre, sa zboare un stol de lilieci sau sa apara vreo naluca. Ramasite ale unor fabrici, sere, depozite, silozuri, taie vazduhul cu cele cateva ziduri ce inca mai au puterea de a se tine semete, in amintirea unor timpuri trecute, in care romanii au dus-o greu. Atunci se cumpara painea pe cartela si oamenii "mureau de foame" - acum avem de toate, inclusiv copii ce sufera de obezitate si diabet de la varste din ce in ce mai fragede. Atunci, erau interzise intreruperile de sarcina si exista titlul de "mama eroina" - acum, e liber la avorturi, la nepasare, la disperare si la dezolare...
             Nu, nu traiesc cu nostalgia unor vremuri pe care nu le tin minte, traiesc doar cu durerea prezentului si viitorului incert in care imi cresc fetita. Probabil am pornit la drum cu intentii bune, dar pe parcurs ne-am pierdut omenia, ne-am pierdut speranta si bucuria de a trai...

11 comentarii:

  1. Pff m-a luat o stare aiurea... eu personal am simtit criza apei...de la plaja pana acasa... nu am gasit sa beau o gura de apa...uirtasem sa luam bani la noi si apa se dusese...iar pe unde erau robinete inainte batea vantul ...numai apa aveam in fata tot drumul...
    nu zic ca pe timpul lui ceausescu era mai bine ca nu am trait...dar stiu ca acum e jaleeee...si ceea ce atunci cat de cat era acum nu mai este deloc...

    RăspundețiȘtergere
  2. cum sa-ti mai cresti copii in tara asta???
    Am primit un mesaj ...de pe la un frate crestin care zicea ca i-a vorbit Duhul Sfant si spunea sa nu plecam din tara data de Dumnezeu...sa nu ne parasim pamantul...insa ce sa facem aici?? Sa murim? sa murim incercand sa oferim copiilor ceva mai bun???
    Omul respectiv nu stia ca toti am sta in tara daca am avea un trai decent cu totii...

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai aceeasi revolta m-a cuprins si pe mine, cand mi se povesteste cat de greu era pe timpul lui Ceausescu. Ei na?!? Si acum ce e bine, ma rog?!
    Eu nu sustin ca era bine atunci (pentru ca au fost destule chestii aiurea), dar vreau sa vad ce e bine acum, dupa acesti 20 de ani de... libertate!
    In ceea ce priveste plecatul, eu fac parte dintre cei ce raman. Cel putin pana creste Andreea. Dupa aceea, mai ramane de vazut.

    RăspundețiȘtergere
  4. eu nu voiam sa aud de plecat si acum abia astept... si pe mine ma enerveaza astia ca era rau pe timpul lui ceasca...acum cum e? vb ta...

    RăspundețiȘtergere
  5. Oh, pe mine ma enerveaza mai rau nostalgicii, cei ferm convinsi ca odata cu Ceausescu s-a dus tot binele din lume. Si stii de ce? Pentru ca nici macar nu-i pot contrazice.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu daca pe vremea lui Ceausescu a murit cineva de foame. Toata lumea muncea. Da! Era mancarea foarte proasta, dar nu murea nimeni de foame.
    In schimb acum nu pot sa spun acelasi lucru. Oamenii au vrut sa uite pentru ca au crezut ca vor obtine ceva mai bun, orbiti de mirajul Occidentului sau mai bine zis, acriti de minciuna comunismului. Si uite ce am obtinut...

    RăspundețiȘtergere
  7. @robert, exact acelasi lucru am vrut sa spun si eu, numai ca tu ai punctat mai bine. Chestia cu "muritul de foame" era o ironie, pentru ca am auzit oameni care striga sus si tare ca pe vremea lui Ceausescu au murit efectiv de foame.

    RăspundețiȘtergere
  8. Gata, am pus si ghilimelele de rigoare, sa nu mai induc lumea in eroare.

    RăspundețiȘtergere
  9. stii cum e, daca stam sa ne gandim bine nici atunci si nici acum nu era bine, dar atunci oamenii nu puteau sa faca toate lucrurile care ne sunt permise acum si poate ca era mai bine asa. acum nu facem decat sa distrugem in mare parte tot ce a construit raposatul Ceausescu. Ca din 89 ce s-a mai facut in tara? nu s-au facut prea multe. a da, vilele au crescut ca ciupercile dupa ploaie. dar avem niste drumuri de toata jena

    RăspundețiȘtergere
  10. N-au murit de foame... aia au murit de lene!

    RăspundețiȘtergere
  11. @Alexandra, dupa 20 de ani, suntem intr-o situatie jalnica. Se vede clar!
    @robert, nici macar n-au murit... traiesc pentru a ne polua fonic pe noi, acum.

    RăspundețiȘtergere