marți, septembrie 6

Mamelor din România, cât vă îndopaţi copiii?

Mă întreb cu uimire şi un soi de furie cu ce naiba îşi furajează odraslele unele "mămici" iubitoare?! Pentru că am fost zilele astea într-un parc destinat celor mici (de ani şi de greutate) unde puştoaice de 8-10 ani care cântăreau cât mine foloseau leagănele fără pic de sfială.

Pare normal, dar nu e! Nu e normal ca un copil de 10 ani să aibă greutatea unui adult. 
Oare ce fericire simte o mamă a cărei fetiţă cântăreşte cât un pui de bivol, văzând că un leagăn geme şi se îndoaie sub suava aşezare a micuţei? Întreb şi eu... 

Da ştiu, n-am inimă şi mă leg de un copil nevinovat. Însă nu de copii mă iau, ci de ilustrele mame, acele purtătoare de sarcină, născătoare de pui vii care habar nu au cum să crească şi să educe un copil.
Înţeleg când sunt situaţii în care cel mic are unele probleme de sănătate, dar când odoru' se-ndoapă zi/lumină cu şaorma, pizza, hamburgeri, tone de dulciuri şi cola pentru că mamei îi este lene să gătească, deja discutăm despre altceva. Judec... pentru că nu pot înţelege excesele indiferent de natura lor. Iar când îndopatul fără frontieră afectează sănătatea unui copil (pentru că odată cu obezitatea apar şi alte probleme care afectează tânărul organism) e firesc să consider  mama direct răspunzătoare pentru dezastrul rezultat.

Ieri citeam pe un site despre neliniştile unor fetiţe aflate la pubertate. Majoritatea întrebau cum să slăbească, sau dacă dieta nu ştiu care chiar dă rezultate. Am fost şocată. Poate aşa erau timpurile, dar eu la anii lor abia mă despărţeam de păpuşi, în nici un caz nu ţineam cure de slăbire, şi nici nu mă înfometam ca să mai scap de 5-6 kg, aşa cum am observat că e trendul printre adolescentele internaute. Şi asta repede, înainte să înceapă şcoala!
6 kg înseamnă mult.

Nu pricep... nu se mai face înot? Nu se mai joacă tenis? Nu se mai sare coarda? Nu se mai mănâncă normal? Se pare că nu. Nici măcar rolele nu sunt la mare căutare. Sportul practicat acum se numeşte masacrarea limbii române cu laptopul în braţe, continuând apoi cu astfel de dileme: "cum să slăbesc 7 kg în trei zile?", "cum să mă machiez să par mai sexy?", "ce statusuri cool să-mi pun la avatar?" ş.a.m.d. Iar peste câţiva ani se dau de ceasul morţii să afle dacă au rămas sau nu însărcinate când s-a uitat Dorel sub fustă. Şi cum pot slăbi, evident. Obsesia slăbitului e constantă.
Pentru că obezitatea afectează sănătatea, personalitatea, viaţa socială... în câteva cuvinte, afectează toată viaţa unui individ. Şi totul se întâmplă din cauza unor mame indolente, călăi ai propriilor copii. 

Aşa că întreb... mămici, de ce vă urâţi copiii?




31 de comentarii:

  1. Judeci... pentru ca te doare sa vezi asa ceva.
    In afara de schimbarea dietei de mancare (influente exterioare), sportul nu mai este nici el ceea ce era odata. Acum e la moda (ca in occident) sa te duci la sala. Insa cred ca trebuie sa fie tare plictisitor si nu se poate compara cu placerea mersului pe bicicleta, de exemplu. Ar trebui sa se faca un program national de promovare a sportului in educatie, macar pentru sanatatea populatiei.
    Mamele nu-si urasc copiii, ci pur si simplu au alte prioritati in viata, in general legate de viata sociala. E mult mai simplu sa-i bagi niste bomboane in gura copilului ca sa te lase in pace, mai ales daca poti sa-l convingi ca acele bomboane sunt exact acelea pe care le vede ore in sir cand sta in fata televizorului la desene animate. Deci e vorba doar de nepasare. Urat. Tare urat.

    RăspundețiȘtergere
  2. mai este si alta situatie. nu neaparat ca nu gatesc si comanda mancare fast food. mai sunt si cazuri in care gatesc in exces, mancare gustoasa, multa si neportionata si care combinata cu sedentarismul si lipsa meselor regulate duce la explozia kilogramelor. cunosc astfel de cazuri. se merge pe principiul lasa mai grasut ca-i mai bine, sau ii indoapa cu tot felul de vitamine si calciu in exces pentru ca asa au auzit ele ca e bine. cat despre pustoaicele care doresc sa slabeasca 7 kg intr-o saptamana, e posibil sa nu fie grase deloc, dar manechinele aschilambice pe care le vad la tv le accentueaza paranoia, nu trebuie sa fie grase, ele trebuie sa fie piele si os.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca pur si simplu e vorba de lipsa de educatie. Asta e nivelul societatii romanesti din pacate. Asa apare obezitatea de la varste mici.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mircea
    Acum doar picii de 4 ani mai merg pe bicicletă, pe cei mai mari îi vezi mai mult pe role în cel mai fericit caz sau pe la sală, cum ai spus. Iar fetele se înfometează ţinând diete nepotrivite vârstei, fără a fi supravegheate de cineva cu pregătire.
    Mai nou, anabolizantele sunt la mare căutare printre adolescenţii care vor să aibă peste noapte aspectul lui Van Damme în tinereţe.
    Probabil ai dreptate, sportul ar trebui promovat mai mult, însă educaţia porneşte de acasă... şcoala doar o desăvârşeşte. Şi dacă acasă nu are o bază de pornire sănătoasă programele naţionale dau greş, oricât de bune ar fi.

    RăspundețiȘtergere
  5. tina basi, bina ai venit! :)
    Îmi sunt cunoscute şi situaţiile în care mama găteşte mult şi iar un copil de 8 ani ajunge să mănânce cât un adult care depune efort fizic prelungit. Mamelor nepăsătoare de care vorbea Mircea, li se alătură cele care îşi îndoapă pruncii în exces cu mâncare şi vitamine. In mod inconştient, le fac rău propriilor copii.
    Cât despre fetele care vor să fie precum manechinele de pe podiumuri, ai dreptate, unele nu sunt grase dar au o viziune greşită despre cum ar trebui să arate, dar altele... chiar depăşesc greutatea normală. Din vina cui crezi că sunt aşa?

    RăspundețiȘtergere
  6. Cristi,
    din păcate obezitatea a atins cote alarmante în multe ţări. E păcat că românii importă doar lucrurile distructive din occident.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Dara:
    Inseamna ca ar trebui inceput cu educatia parintilor!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu ii urasc, sunt inconstiente:) sunt genu' de persoane care le fac pe plac odraslelor si uita ce inseamna sa fii mama cu adevarat:))

    RăspundețiȘtergere
  9. Esti destul de calma cand prezinti astfel de specimene.Daca ignoranta ar ucide,multe ar fi deja pe lumea cealalta.E bagajul pe care il primesc in familie,si ceea ce primesc duc mai departe.Si sunt mai interesate de ce a facut Don Juan,in telenovelã decat ce fac odraslele in timpul liber.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mircea, educatia parintilor e o idee foarte buna si o sustin din toata inima!

    RăspundețiȘtergere
  11. C.L.M
    nu stiu care e mai grava... ura sau inconstienta...

    RăspundețiȘtergere
  12. Solidaster,
    tara noastra a trecut dintr-o extrema in alta... oamenii la fel. A te ocupa de ceea ce mananci sau a avea grija de copil pentru a nu-l indopa cu antibiotice inseamna pentru unii ca esti exagerata si simandicoasa. Real, am patit-o eu.
    As interzice telenoveaua si le/as trimite la cursuri pentru parinti. Dar cine sunt eu?

    RăspundețiȘtergere
  13. INCONSTIENTA! Parintii nu vor suporta greutatea, atat la figurat cat si la propriu. Copii se vor chinuii mai tarziu sa scape.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu stiu daca este adevarat. Dar am inteles ca 40% dintre copiii din Romania sunt obezi. Parintii au si ei vina lor. Apoi putem sa dam vina pe sistem. Vina este impartita.

    Probabil ca in curand va fi evident ca vom avea falangele de la mana dreapta mult mai dezvoltate decat cele de la stanga ... de la mouse =))

    RăspundețiȘtergere
  15. Publicitatea poate avea uneori influente negative asupra copiilor. Nu ii poti refiza la infinit sa manance o ciocolata sau alte tipuri de dulciuri pe care el le vede la televizor si le pofteste, ii poti limita cantitatile, dar la urma urmei e un copil si oricat de cuminte si intelegator ar fipofteste.

    Nu numai sportul nu mai este la moda, dar nici alimentele sanatoase si naturare. Pana si unele fructe sunt injectate cu tot felul de substante pentru a le da o culoare mai naturala sau un gust mai zemos.

    Nu putem arunca intreaga vina asupra mamicilor. Omul in incercarea lui de a-si imbunatatii mediul de viata, a reusit in anumite privinte contrariul: o tot mai mare populatie sufera de probleme de obezitate, nu numai Romania. Si tarile cu un "nivel mai ridicat de educatie" sufera de aceiasi problema. Credeti ca mamele romance de acum 50 de ani respectau diete sau ore fixe de masa pentru copiii lor? Eu nu cred...si de asemenea nu cred ca se comfruntau cu aceasta problema.

    Manechinele anorexice sunt de asemenea un model negativ pentru adolescente. Anorexia a devenit un stereotip printre acestea, unele incercand mai mult decat infometarea, pastile care iti promit sa slabesti sau tot felul de trucuri si substante care iti pot cauza chiar si moartea.

    Problemele acestea sunt mult mai grave decat le vedem noi. Pot sa mai adaug ca mass media inaintea alimentatiei are un efect negativ asupra copiiilor. Deci mamelor aveti grija ce urmaresc copiii vostri pe internet sau la televizor.

    RăspundețiȘtergere
  16. Molie, unii ar trebui intr/adevar sa mai ia niste cursuri despre cum se cresc pruncii.

    RăspundețiȘtergere
  17. Robert,
    nu mai conteaza cine este vinovatul... copiii sufera... sau vor suferi cativa ani mai tarziu.

    Cat despre falange... cred ca se dezvolta armonios la ambele maini. Dreapta pe mouse si stanga pe tastatura... intotdeuna mi-am dorit sa am maini de pianist :P

    RăspundețiȘtergere
  18. This Is The Life,
    reclamele sunt nocive si pentru adulti, de aceea ar fi indicat sa petrecem cat mai putine ore in fata televizorului.
    Chimicalele din alimente reprezinta alta problema, la fel de grava... din pacate aici nu putem face nimic.
    In postul de mai sus nu am aruncat vina asupra tuturor mamicilor, ci doar asupra unei anumite categorii, si stiu foarte bine despre ce vorbesc. Am intalnit astfel de specimene si nu sunt deloc de compatimit, crede-ma. In plus, acum 50 de ani, populatia rurala reprezenta aproximativ 80% din total, deci stilul de viata era cu totul altul, ca si acum de altfel. Pe la sate nu am prea vazut copii care depasesc greutatea normala.

    Ai dreptate cand spui ca e o problema grava. Parintii sunt ocupati... prea ocupati sa mai realizeze ca unele lucruri le scapa de sub control.

    RăspundețiȘtergere
  19. noi, din pacate, nu suntem educati cum si cand trebuie sa ne alimentam. se tot vorbeste pe la tv si prin reviste despre mese regulate etc. dar nimic concret. nu vreau sa laud strainii si sa ii critic pe ai mei, ca ai mei sunt ai mei, dar exista tari prin care eu am fost unde la ora pranzului, aprox. intre 12.30 si 14.00 totul este inchis, strazile aprope pustii si doar restaurantele sunt pline. intre 7.30 seara si 9.00 aceeasi problema. scoli institutii, pentru toti e egal. inchid la aceste ore si toata lumea merge la masa cel putin o ora. scolile ofera masa de pranz copiilor, cu supa, felul doi si desert, nu un lapte si un corn la ora 10. societatea romaneasca nu are aceaste reguli. sunt putini cei care au cel putin o ora libera la pranz sa mearga sa manance. pentru noi pranzul, la serviciu e un sandwich mancat din fuga in zece minute, un sfert de ora, iar copiii cumpara de la chioscul din colt toate prostiile si mananca intr-o pauza de 5 minute. si asta e o problema, mancatul pe fuga si doar chestii "la punga" pe care le poti rontai in timp limitat.
    probleme sunt multe, vina nu e doar a cuiva anume. ceea ce trebuie schimbat, e mentalitatea si create conditii.
    ar fi multe de vorbit, dar nu vreau sa las un comentariu kilometric.

    RăspundețiȘtergere
  20. Tina basi,
    din nefericire totul este exact aşa cum ai spus. Până la urmă ţine de mentalitatea noastră ca popor.
    Îmi amintesc de o întâmplare petrecută cu mulţi ani în urmă. M-am nimerit odată într-un magazin când "patroana" le făcea angajatelor teoria chibritului (ameninţări cu oprire din salariu şi concediere dacă se mai repetă) pentru că fetele alea au "îndrăznit" să închidă dugheana pentru o jumătate de oră, cât timp luau masa. Nu mai vorbesc de lipsa de profesionalism de care a dat dovadă în clipa în care a deschis gura în prezenţa clienţilor, dar să faci caz pentru aşa ceva e... tipic românesc aş zice.
    Dar... sunt foarte multe de vorbit pe această temă.

    RăspundețiȘtergere
  21. Tocmai scriam un comentariu cand a cazut curentul, asa ca l-am luat de la inceput, dar mai pe scurt. Cred ca obezitatea nu se datoreaza neaparat lipsei de "educatie alimentara", ci, mai ales, invaziei de chimicale care sunt prezente in alimente. Desigur, asta nu inseamna ca nu e bine sa facem sport si sa fim atenti la ce mancam, dar hrana de calitate costa si majoritatea romanilor au venituri mici, iar ce e ieftin de obicei ingrasa.
    Am primit niste comentarii foarte interesante la un articol care nu era neaparat legat de tema alimentatiei corecte; link-ul pentru comentarii este:
    http://lmar2010.blogspot.com/2010/10/lupta-pentru-supravietuire-in-romania.html#comments

    Titlurile comentariilor:
    "ALIMENTE TOXICE"
    "Cat de sanatoasa este apa minerala sau plata pe care o bem zilnic?" [!]
    "Codex Alimentarius incepe sa decimeze Planeta"
    "Genocidul planetar incepe in 2010
    Romania a aderat la Codex Alimentarius"
    La randul lor, unele dintre aceste comentarii sunt insotite de legaturi externe.

    RăspundețiȘtergere
  22. Marius Barbu,
    multumesc pentru sursa. Am mai citit despre aceste lucruri... mi se par infioratoare.

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu stiu sa va spun in detaliu de alte tari, dar pot sa va spun de Franta una dintre tarile unde se respecta ora mesei. Am stat acolo 3 ani intr-un internat, aveam ore fixe de masa si alimentatie "sanatoasa". Eu zic ca degeaba doriti voi o tara cu un asemenea regim: la ora mesei aveam in mare parte alimente semi-preparate si incalzite. Aveam ce e drept si legume, dar si acestea erau congelate (nu erau proaspete).

    Va planeti de mentalitatea tarii, dar aici puteti merge la piata si cumpara legume si pructe proaspete si cat de cat naturale. Mergeti in acele tari de care vorbeati si vedeti ca nu numai supermarket-urile sunt invadate de chimicale, dar si agricultura. In momentul actual ceel mai multe dintre aceste tari dezvoltate incearca sa reintroduca agricultura biologica si ofera ajutor financiar fermierilor care decid sa o adopte. Aceste culturi sunt strict controlate, iar produsele sunt mult mai scumpe deoarece acestea sunt certificate cu agricultura biologica. Ingrasamintele provenite de la animale se gasesc foarte rar de vanzare, deoarece proprietarii animalelor nu prea sunt dispusi sa le vanda si sunt folosite pentru propria lor cultura. Nu mai tin minte toata gama de ingrasaminte permise acestor culturi, dar unul dintre ele mi-a ramas in mintea mea: pene macinate.

    Tarile acestea isi respecta orarul de masa, dar oare ele isi permit sa nu il respecte?
    Intrebati mamele acestor tari, cate dintre ele stiu sa gateasca o mancare "adevarata" fara sa foloseasca semipreparate?Ele au o viata sociala mult prea incarcata. Intrebati strainii veniti la noi in tara cati nu or savurat aroma si gustul mancarilor noastre?

    Cat timp am stat in Franta m-am ingrasat si abea asteptam sa ajung acasa si sa savurez o mancarica ca la mama. De cand m-am itors am reusit sa slabesc fara un regim alimentar strict sau sport si fara mese stricte.
    Eu personal pot sa spun ca sunt multumita cu modul si regimul romanesc de alimentatie pana in prezent, dar din pacate lucrurile incep sa se schimbe si tot mai multi incearca sa se inspire dupa traiul altor tari si uite asa ajunge si la noi trend-ul americanulor: obezitatea!!!

    RăspundețiȘtergere
  24. This Is The Life,
    mare adevăr grăieşti! Extremele nu sunt bune.
    Iar dacă o mamă care găteşte îşi răsfaţă odrasla şi cu kilograme de dulciuri... atunci aş spune că viitorul adult are o problemă.
    Despre bucătăria românească nici eu nu am mare lucru de comentat. Aleg cu grijă ceea ce gătesc şi la noi în casă nimeni nu are probleme cu greutatea corporală. Mai rău e cu cei care nu ştiu unde să se oprească. Dacă tu ai slăbit când te-ai întors în ţară, alţii locuiesc aici şi mănâncă tot ce le pică, la orice oră din zi şi din noapte, preferând de cele mai multe ori mâncărurile care "se depun".

    Referitor la trend-ul americanilor... am să-ţi spun un lucru. În multe familii româneşti a fi gras e semn de bunăstare. "Omul gras e şi frumos!" îţi spune ceva? Ţin minte că odată, fiind la mama în vizită, venise o vecină şi la un moment dat, povestind despre fata cea mare, spune: "X s-a măritat în satul cutare şi o duce bine de tot. S-a făcut cât vaca, şi-i aşa frumoasă...!". Aşa că nu ai ce să-i ceri unui asemenea om, care are impresia că bunăstarea se citeşte în burta care atârnă peste centura pantalonilor.

    RăspundețiȘtergere
  25. Eu nu cred ca trebuie adoptata o atitudine radicala fata de un popor doar pentru ca ni s-a intamplat noua sa ne ingrasam.legumele congelate din Franta nu sunt cu nimic mai rele decat ce cumparam noi "proaspat" de pe piata romaneasca. este doar o leguma "proaspata" care a fost taiata si apoi congelata. nimeni din tara noastra nu practica chestia asta pentru iarna? nu va puneti in congelator din timpul verii ardei, vinete, rosii si alte legume pe care nu le gasiti iarna la piata? eu, da. credeti ca ce cumparam noi de la particulari e bio? sa avem pardon. credeti ca ei utilizeaza numai ingrasaminte naturale si ca nu cunosc "chimicalele"? hai sa fim seriosi. ati bagat de seama ca produsele bio sunt si in tara noastra cu mult mai scumpe decat celelalte. iar, hai sa zicem, oul pe care il cumparam de la particulari, zicand noi ca "e de casa", e oul ala bio? credeti ca gaina aia nu a mancat decat produse naturale? graul sau porumbul pe care il mananca sunt ajutate la crestere cu "chimicale", deci oul nu e chiar bio. a, ca poate mai mananca gaina aia si iarba nu numai graunte, da, dar iarba aia nu e si ea poluata intr-o oarecare masura?. dar si strainii au pietele lor unde gasesti produse de la particulari, nu numai supermarketuri. cat despre bucataria noastra, da e excelenta, dar si noi cand ne ducem prin alte parti ne delectam cu mancarurile lor si ne plac. omenirea nu mai mananca bio de cand s-au inventat produsele chimice utilizate in agricultura. problema de fapt, cred eu, consta in ce, cat si cand mancam. pentru ca nu e acelasi lucru o supa de legume cu o ciorba de burta, asa cum nu e acelasi lucru cartoful prajit cu crtoful nature etc.depinde mult de modul de preparare, produsul ales si cantitatea pe care o ingeram. pana la urma depinde in mare masura de fiecare dintre noi.

    RăspundețiȘtergere
  26. Deja observ că s-a alunecat pe o pantă periculoasă. Nu vreau să arunc cu pietre în nimeni. Fiecare are o anumită constituţie, sănătatea proprie şi de asemenea, un anumit bagaj genetic.
    Ceea ce am dorit eu să semnalez a fost următorul lucru: e vorba despre copiii supraponderali care au ajuns aşa dintr-un anumit motiv. Copii pe care îi văd într-una mâncând încă de la primele ore ale dimineţii şi până noaptea târziu, copii pe care îi văd îngurgitând cantităţi impresionante de dulciuri de toate felurile, fără un program, fără discernământ, fără limită. Aceşti copii au mame, mame care pun prea puţin preţ pe felul în care se hrăneşte copilul. Nu există scuze decât în cazul în care există grave probleme de sănătate.
    Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar eu consider că mâncăm pentru a trăi şi nu trăim pentru a mânca, şi cu asta cred că am spus tot.


    Tina Basi,
    chimicalele au pus stăpânire pe viaţa noastră de mulţi ani în urmă. Depinde de fiecare organism în parte cum le procesează şi le acceptă.
    Imi dau seama că am atins o problemă delicată pentru mulţi, deşi eu am pus accent pe neglijenţa mamelor acolo unde ea există (şi din păcate ştim cu toţii că neglijenţa omoară).

    RăspundețiȘtergere
  27. ai dreptate, Dara, fiecare comentariu a dat nastere la alte comentarii si o putem tine asa la infinit. am sarit de la alimentatia copiilor, subiectul tau, la alimentatia adultilor in general si a noastra personal. :)ne-am cam indepartat de subiectul tau.
    imi cer scuze daca mesajul meu anterior a fost prea acid, dar nu mi se pare corect sa generalizam opinii si experiente personale, iar comentariu meu a fost o reactie la o astfel de problema prezentata intr-un comentariu anterior.

    RăspundețiȘtergere
  28. Tina,
    nu este cazul să-ţi ceri scuze. :)

    Aşa cum remarcai într-un comentariu anterior, sunt foarte multe de discutat pe acest subiect. Problema e foarte delicată pentru că atinge o coardă extrem de sensibilă în sufletul multora. Mi-am dat seama de asta, însă nu m-am aşteptat să fac valuri şi să stârnesc alte discuţii.

    Îţi doresc o după amiază plăcută! :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Subiectul a facut valuri si a starnit discutii tocmai pentru ca e de actualitate si ne atinge pe toti intr-o oarecare masura. eu cred ca e un lucru bun.
    O duminica frumoasa si tie. :)

    RăspundețiȘtergere
  30. Eu sunt in mod principial impotriva acuzarii mamelor in legatura cu comportamentul, sanatatea, conditia, soarta copiilor lor. Efectiv mi-e lene sa explic de ce, sau sa imi formulez o opinie coerenta publicabila in legatura cu epidemia de obezitate si diabet de tip II la copiii din anumite zone ale lumii din ultimii 30 de ani(deci nu numai in Romania), dar EFECTIV am simtit nevoia sa zic ca NU e in principal legata de nepasarea, indolenta, incompetenta, sau patologia mamelor acelor copii, si cred ca asta e FFFF important de scris si in zona culturala in limba romana, (desi apare, din cand in cand, ca proiectie inevitabila cauzata de frustrarea generala neputincioasa a tuturor si in alte zone ale lumii afectate in prezent de aceasta epidemie si de inca altele recent observabile, insa de educarea publicului mai larg din acele alte zone se mai ocupa si niste profesionisti mai experti, nu doar amatori ocazionali in general incompetenti si ineficienti pedagogic, si de motivatie intermitenta reactiva la alte chestii, asa cum sunt eu...desi va rog sa stiti ca opinia exprimata NU este neaparat falsa doar din cauza ca as fi eu incompetent sau lenes sau nemotivat sau motivat distorsionat de alte chestii nepertinente de a o formula mai clar si coerent aici. NU e vina mamelor re. copii, si punct, cu exceptia, desigur, a unor posibile cazuri izolate si ff rare pertinente pentru domeniul penal. Asta trebuie retinut, dupa parerea mea.)

    RăspundețiȘtergere
  31. Rudolph,
    eu am generalizat, desi imi dau seama ca a generaliza e gresit. Dar... pentru ca vine si un mare "dar"...
    Cand mi-am exprimat indignarea am facut-o tocmai pentru ca am intalnit acele cazuri penale de care vorbeai, si crede-ma, nu sunt deloc izolate. Am vazut ca in jurul meu a luat amploare un fenomen. Mame care isi indoapa pruncii supaponderali cu: bomboane, prajituri cu ciocolata, cornuri cu ciocolata, snaksuri, chipsuri, inghetata, produse Mcdonalds (mai nou, e la moda sa faci ziua copilului la Mcdonalds) si o gama extrem de larga de dulciuri despre care nici nu stiam ca exista. Copii astia nu sunt indemnati catre un stil de viata sanatos, din contra, daca te intalnesti cu el de 5 ori intr-o zi, vei constata ca de fiecare data are ceva de mancare in mana. Si-atunci? Ce e de facut? Pentru ca eu nu inteleg. Mama lui nu-l vede? Nu are un program de masa? Sau mananca non-stop? Ti-am spus ca vorbesc despre cazuri intalnite, sunt familii care considera ca "omul gras e si frumos" si in virtutea acestei credinte se indoapa cu totii intr-o veselie.

    Toata lumea stie ca suntem intoxicati sistematic cu chimicalele din industria alimentara si nu numai, dar cand tu te straduiesti sa te mentii intr-o asemenea conditie... parca lasi la o parte informatiile despre o conspiratie internationala si te intrebi unde a disparut simtul masurii.

    RăspundețiȘtergere